Türk Halkının En Sevdiği Çorba ve Hiç Yemediğini Söylediği Çorba: Kelle Paça
Areda Piar araştırma şirketinin Türkiye genelinde 1.100 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği çorba araştırmasına göre; Yüzde 24,4 ile katılımcıların en sevdiği çorba olan Kelle Paça, yüzde 17,7 ile asla yemem dediği çorbalar arasında da ilk sırada yer aldı. Çorbacıya gidilerek tüketildiği söylenen çorbalar kategorisinde Kelle Paça yüzde 47 ile ilk sırada yer aldı. Çorbacıya gitme konusunda katılımcıların tercihi yüzde 29,6 ile gece oldu.
Areda Piar araştırma şirketi, 4 Şubat Dünya Ev Yapımı Çorbalar Günü’ne özel olarak Türkiye genelinde 1.100 kişinin katılımıyla çorba tüketimine ilişkin bir araştırma gerçekleştirdi. Areda Piar’ın ilk kez 2022 yılında yaptığı çorba araştırmasında katılımcıların tercihi yüzde 23,7 ile kelle trotter oldu. Aynı araştırma 2024 yılının ilk ayında tekrar yapılmış ve katılımcıların en sevdiği çorba yüzde 24,4 ile yine kelle paça olmuş. Araştırmaya göre; Kelle paça çorbasının ardından mercimek çorbasını yüzde 18,8 ile ikinci sırada, işkembe çorbasını yüzde 10,9 ile üçüncü sırada, tarhana çorbasını yüzde 9,4 ile dördüncü sırada, yayla çorbasını ise yüzde 7,8 ile beşinci sırada tercih ediyor.
Diğer çorbalar ise şöyle; Yüzde 6,5 domates çorbası, yüzde 4,9 ezogelin çorbası, yüzde 4,8 tavuk şehriye çorbası, yüzde 2,4 ayran çorbası, yüzde 2,4 mantar çorbası, yüzde 2,1 beyran çorbası, yüzde 1,6 düğün çorbası, yüzde 1,1 örümcek çorbası, yüzde 1,1 şehriye çorbası, yüzde 0,8 balık çorbası , yüzde 0,5 sebze çorbası ve yüzde 0,5 lahana çorbası.
KELLE PAÇA, TRİPE VE BEYRAN İÇİN ÇORBACIYANA GİDİN
Araştırmada katılımcılara aşevine gittikleri zamanlar soruldu. Katılımcıların yüzde 29,6’sı gece çorbacıya gittiğini belirtiyor. Yüzde 28,7’si akşam, yüzde 26,3’ü sabah ve yüzde 15,4’ü öğleden sonra gitmeyi tercih ediyor. Bir çorba restoranında tüketilmesi gereken çorba türleri sorulduğunda ise katılımcılar yüzde 47 ile kafa yamasını ilk sırada sıraladı. İşkembe çorbası yüzde 21,6 ile ikinci sırada, beyran çorbası yüzde 13,1 ile üçüncü, mercimek çorbası da yüzde 9,3 ile dördüncü sırada yer alıyor.
Çorbacılarda içildiği söylenen diğer çorbalar ise; Yüzde 2,1 ezogelin çorbası, yüzde 1,5 balık çorbası, yüzde 0,8 tarhana çorbası, yüzde 0,8 domates çorbası, yüzde 0,8 tavuk şehriye çorbası, yüzde 0,8 karalahana çorbası, yüzde 0,5 mantar çorbası, yüzde 0,5 sebze çorbası, yüzde 0,3 yayla çorbası ve yüzde 0,3 ayran çorbası .
ÇORBA ‘ŞİFA KAYNAĞI’ GİBİ GÖRÜNÜYOR
Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 54,9’unun çorbayı şifa kaynağı olarak gördüğü ortaya çıktı. Yüzde 31,6’sı çorbayı içimizi ısıtan bir tat olarak tanımlarken, yüzde 13,5’i ise kalabalık sofraları hatırlattığını belirtiyor.
Çorbayı şifa kaynağı olarak gören katılımcılar yüzde 80,5 ile en çok kış mevsiminde tüketiyor. Yüzde 14,1’i sonbaharda, yüzde 2,8’i yazın, yüzde 2,6’sı ise ilkbaharda tüketmeyi tercih ediyor.
‘HİÇ YEMEM’ DİYORUM ÇORBA İKİLİ: KELLE PAÇA VE KARLANA
Katılımcılara asla yemeyecekleri çorba türlerinin sorulduğu araştırma kapsamında, ilk sırada yüzde 17,7 ile kelle paça, ikinci sırada ise yüzde 15,9 ile karalahana çorbası yer aldı.
“Asla yemeyin” denilen diğer çorba çeşitleri ise; Yüzde 15,2 balık çorbası, yüzde 14,9 işkembe çorbası, yüzde 6,9 mercimek çorbası, yüzde 4,1 beyran çorbası, yüzde 4,1 mercanköşk çorbası, yüzde 4,1 mantar çorbası, yüzde 3,3 domates çorbası, yüzde 3,3 domates çorbası yüzde 3,3 tavuk şehriye çorbası, yüzde 2,8 ayran çorbası, Yüzde 1,8’i düğün çorbası, yüzde 1,5’i tarhana çorbası, yüzde 1,3’ü ezogelin çorbası, yüzde 1,3’ü yayla çorbası, yüzde 0,8’i erişte çorbası ve yüzde 0,8’i 0,8’i sebze çorbasıdır.
ARAŞTIRMA METODOLOJİSİ
Türkiye genelinde 1.100 kişinin katıldığı ve 15-23 Ocak 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırma, nicel araştırma sistemlerinden biri olan CAWI tekniği ve “Areda Survey’in Profil Tabanlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleştirildi.