Haber

İran lideri Hamaney: “(Kız öğrencilerin zehirlenmesi) Olayın failleri en ağır şekilde cezalandırılmalı”

İran Cumhurbaşkanı Ali Hamaney, birçok şehirde kız öğrencilerin eğitim gördüğü okullarda meydana gelen zehirlenme olaylarıyla ilgili yetkililere “olayı ciddiye almaları ve failleri en ağır cezalarla cezalandırmaları” talimatını verdi.

Mehr Haber Ajansı’nın haberine göre Hamaney, “Ağaç Dikme Günü” münasebetiyle yaptığı konuşmada, kız öğrencilerin eğitim gördüğü okullarda meydana gelen ve ülke çapında alarma neden olan zehirlenme olaylarına değindi.

Hamaney, “Yetkililer konu üzerinde çalışıyor, bunu biliyorum, olayın öneminden yola çıkarak konuyu ciddi bir şekilde ele almaları gerekiyor” dedi. söz konusu.

Bir suç şebekesi veya örgütlü bir yapı olma ihtimaline işaret eden Khamenei, toplumda paniğe ve tedirginliğe neden olan bu suçun tolere edilemeyeceğini ifade etti.

Hamaney, bunun toplumun en masum kesimine, yani çocuklara karşı işlendiği için “büyük bir suç” olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“İstihbarat ve güvenlik güçleri olayın asıl faillerini tespit etmelidir. Olayın failleri yani suçluları yargılanmalı ve en ağır cezalarla cezalandırılmalıdır. Onlara acınmamalı ve cezaları ibret verici olmalıdır.”

İran’da kız okullarında zehirlenme vakası

İran’da 30 Kasım 2022’den bu yana okullarda toplu zehirlenme vakaları dikkat çekiyor. Kum, Loristan, Tahran, Erdebil, Kirmanşah, Simnan, Mazenderan, Çeharmahal ve Bakhtiari, Elburz ve Rezevi Horasan vilayetlerinde yaklaşık 100 günde 1000’den fazla öğrencinin zehirlendiği belirtiliyor. Öğrenciler nefes darlığı, mide bulantısı, baş ağrısı ve uzuvlarda uyuşma gibi belirtiler gösteriyor.

“Yapılan takip ve test sonuçlarına göre okullarda kullanılan zehirde N2 (azot) gazına rastlandığı belirlendi.” açıklama yapmıştı.

İran Eğitim ve Öğretim Bakan Yardımcısı Yunus Penahi, 26 Şubat’ta düzenlediği basın toplantısında öğrencilerin zehirlenmesini kasıtlı olarak değerlendirdiklerini belirterek, “Kız okulları başta olmak üzere bazı kişilerin tüm okulların kapatılmasını istediği belirlendi. ” dedi.

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, şüpheli zehirlenme olaylarını soruşturmak üzere 1 Mart’ta İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, İstihbarat Bakanı İsmail Hatib ve Sağlık Bakanı Behram Aynullahi’yi atadı.

Rejim muhaliflerinin iddialarına göre İran yönetimi içinde kadınların başını çektiği Mahsa Emini gösterilerinin intikamını almak isteyen bazı radikal gruplar var.

Tahran yönetimine yakın kaynaklar ise olayın arkasında halkı yönetime karşı kışkırtmayı amaçlayan rejim karşıtı unsurların olduğunu iddia ediyor.

Mahsa Emini şovları

22 yaşındaki Mahsa Emini, İran’ın başkenti Tahran’da “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan ve rahatsızlanarak hastaneye götürüldükten sonra 16 Eylül 2022’de hayatını kaybetti.

Emini’nin ölümünün ardından 17 Eylül 2022’de memleketi Sakkız’da başlayan gösteriler ülke geneline yayılarak yönetime karşı protestolara dönüştü.

Aylarca süren olaylarda 500’e yakın gösterici öldürüldü ve 100’den fazla güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.

belenajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu