Araştırma: Yaşlanmayı yavaşlatmanın sırrı bağırsaklarda
Yeni bir çalışma, bağırsaktaki mikrop çeşitliliğinin yalnızca vücut sağlığımızı ve zindeliğimizi değil, aynı zamanda ne kadar hızlı yaşlandığımızı da etkileyebileceğini gösterdi.
Euronews haber sitesine göre, Macaristan’daki Spor Bilimleri Üniversitesi’nden bir ekibin yürüttüğü ve akademik tıp dergisi “Gelişimsel Bilişsel Sinirbilim”de yayınlanan araştırma, insan sağlığı ve uzun ömür için probiyotiklerin gücünün kullanılmasına yönelik yeni fırsatlar sağlayabilir . Buna göre ‘yaşlanmayı yavaşlatmanın sırrı bağırsaklarda gizli olabilir’.
‘BAKTERİLER ÇOK YANMAYA, ÇOK HIZLI YAŞLANMAYA NEDEN OLUYOR’
Araştırma grubunun başkanı Prof. Zsolt Radak’ın aktardığına göre, başkent Budapeşte’deki ekip, 80 amatör kürekçinin bağırsaklarında mikrobiyom çeşitliliği, biyolojik yaş ve fiziksel uygunluk arasındaki bağlantıyı inceledi. Araştırmanın bir parçası olarak tüm katılımcılar, bağırsaklarındaki bakterileri tespit etmek için dışkı örneği vererek bir dizi değerlendirmeden geçti. Katılımcılar ayrıca biyolojik yaşlarını belirlemek için kan bağışında bulundu.
Araştırmanın sonuçları hakkında konuşan Radak, “İnflamasyona neden olan bakterilerin yaşlanma sürecini hızlandırdığını bulduk. Yani (bağırsaklarınızda) enflamasyona neden olan bakteriler ne kadar çoksa, o kadar yaşlanırsınız.”
Benzer şekilde, araştırmacılar, bir kişinin bağırsağında anti-inflamatuar veya anti-inflamatuar bakteriler olarak bilinen anti-inflamatuar bakterilerin yüksek oranının daha formda bir vücut ve daha yavaş yaşlanma ile bağlantılı olabileceğini bulmuşlardır. Enflamasyona neden olan bakteriler kondisyon testlerinde daha kötü performans anlamına geliyordu.
‘GENEL KABUL DEĞERLENDİRİLİYOR’
prof. Zsolt Radak, araştırma sonuçlarının bağırsak bakterileri, iltihaplanma, fitness ve yaşlanma arasında çok değerli bir bağlantıyı ortaya çıkardığını ve bunun da daha fazla bakterinin daha sağlıklı bir vücut anlamına geldiği yönündeki genel kabule aykırı olduğunu belirtti. Öte yandan araştırmada rastgele bir neden-sonuç bağlantısı tespit edilmedi. Buna göre çalışmaya katılan sporcuların beslenme alışkanlıklarının bağırsaklarındaki faydalı bakterilerin varlığını olumlu yönde etkilemesi olasıdır.
Ancak Radak’a göre bu bakteriler ‘kronolojik yaşlanmayla temas halinde değil’. Radak, “Araştırmamızdaki bulgular DNA metilasyonu yani dış etkenler sonucu yaşlanmanın etkileri ile ilgili. Yani iltihaba neden olan bakteriler bağırsaklarda çoğalırsa biyolojik yaşlanma süreci hızlanır.”
Radak’ın ekibi, bu araştırma sonuçlarının ışığında bağırsak ortamının biyolojik yaşı doğrudan etkileyip etkilemediğini değerlendirmek için altı ay boyunca kürek sporcularını takip etti. Yeni araştırmanın sonuçlarının 2024 başlarında yayınlanması bekleniyor. (DIŞ HABER)